U bent hier

Concert

De Week van de Klank 2018

dinsdag 30.01.18
Dag rond gezond met geluid omgaan
Zaal: 
Toutes salles, Staand
Genre: 
slam, pop, electro
Organisatie: 
Botanique + Semaine du Son
Over dit concert: 

09:00 → 12:00

Geluidsrally (Park)
Met een stethoscoop op het hoofd en een uitgestippeld parcours in de hand kan je rondkuieren in het park van de Kruidtuin en luisteren naar klank en geluid in klankkasten her en der verspreid.

Videofilm (8’) (Cinéma)
Marc Ysaye is drummer van de groep Machiavel en directeur van de openbare radio Classic 21. Zijn carrière confronteerde hem met tinnitus (oorsuizing) en hyperacusis (overgevoeligheid), gehoorklachten die kunnen vermeden worden, maar niet geneesbaar zijn. Hij deelt zijn ervaringen met ons en benadrukt het belang van preventie en sensibilisering.

Videofilm (20’) (Cinéma)
Hoe leef je met gehoorschade (tinnitus, hyperacusis) – de Tuut van Tegenwoordig. Met getuigenissen van jonge muziekliefhebbers en muzikanten met permanente tinnitus. Of hoe geluidsoverlast hun oren beschadigde en hoe vreselijk moeilijk het is om met een slecht gehoor of oorsuizen te leven.

Test jouw geluidsniveau (Bibliotheek)
Een toestel geeft aan hoe lang je op dit niveau kan blijven luisteren zonder je gehoor te beschadigen.

Filmprojectie (Rotonde)
Oorsuizen! Een inzicht (17’ VO FR ST NL) Marie-Paule THILL et Marc VANDER GHINST, NKO-specialisten in het Erasmusziekenhuis. Deze artsen worden hoe langer hoe meer geconfronteerd met jongeren met gehoorproblemen (oorsuizen, overgevoeligheid,...) door te hoge geluidsniveaus. De filmprojectie wordt gevolgd door vragen & antwoorden.

Geluidsdemonstratie en uitleg door Evi Bastiaensen van de Antwerpse Hogeschool Thomas More - Logopedie en Audiologie (Rotonde)
Kom naar een real time geluidsdemonstratie in de zaal La Rotonde in de Botanique. Hoe klinken de geluidshoogten 85, 90, 95 en 100 dB (A), waarover sprake in de wetgeving en het~Label 90 dB Concert ~ ? Vage geluidsconcepten en -waarden weerklinken hier scherp en duidelijk. En wat doet dat met onze oren en gehoorgezondheid? Leerlingen kunnen nadien ook al hun vragen kwijt! Q / A.

 

MEDEDELINGEN (Witloof Bar)

18:00 : Geluidswetgeving

19:30 : Label 90dB Concert

 

PERFORMANCES (Rotonde)

20:00 : Spoken Word | Teken me een decibel – Louise Emö

21:00 : Concert | In een discotheek (be)

Louise Emö - Botanique

Louise Emö rolt zich in het luisteren via haar heel eigen verhouding tot taal – zoals steeds trouw aan haar hoofdpersonage – Concepten rond geluid in confrontatie met gangbare fictieve situaties.

In Een Discotheek - Botanique

Het eigenzinnige In Een Discotheek brengt nummers over de Belgische infrastructuur en over hoe de stabiele emulsie ‘mayonaise’ soms nog de enige bindende factor lijkt te zijn. De interstedelijke groep ontmoette elkaar in en rondom de discotheken v