Gilbert Fastenaekens - In Silence

MUSEUM
donderdag 05.02.15 - zondag 29.03.15
 
 
De Botanique heeft het genoegen het parcours van een van onze grootste hedendaagse fotografen in de schijnwerpers te plaatsen door middel van de eerste retrospectieve tentoonstelling van zijn werk.
 
Sinds zijn reeks Nocturnes hem begin jaren ‘80 op de voorgrond van de kunstscène bracht, heeft Gilbert Fastenaekens een tegelijk radicale en poëtische benadering van de fotografie ontwikkeld.
 
Met zijn eerste Nocturnes, een reeks stedelijke locaties die ’s nachts werden gefotografeerd, legde Gilbert Fastenaekens de grondslag voor een esthetiek die ook vandaag nog sterk eigenzinnig oogt. In zijn werk, dat het midden houdt tussen documentaire en artistieke fotografie, combineert hij een bijzonder sobere vormtaal met een haast romantische gevoeligheid. Gilbert Fastenaekens leunt nauw aan bij de pioniers van de topografische fotografie, waartoe Robert Adams wordt gerekend, en ontwikkelt een diepgaand werk over de stad en meer in het algemeen het grondgebied en zijn mutaties.
 
De analytische en haast sculpturale bewerking van de plaatsen die hij vastlegt, onder andere voor de Franse Mission de la DATAR en later voor de reeks getiteld Site I en II, laat echter voldoende ruimte aan het vreemde en het mysterieuze. Zo krijgen ogenschijnlijk neutrale elementen zoals de industriële ruïnes van Lotharingen of het braakland en de blinde muren van Brussel, in zwart-wit of in kleur, een theatraal, zelfs dramatisch karakter.
 
In Noces, dat hij tussen 1988 en 1995 verwezenlijkt, krijgt de innerlijke en introspectieve dimensie voorrang op de weergave van het landschap. Het bos van Vauclair, dat wordt achtervolgd door de moorddadige gebeurtenissen tijdens de eerste wereldoorlog, wordt zeven jaar lang het decor voor een zintuiglijke en intieme ervaring die hij vertaalt door middel van fascinerende foto’s in zwart-wit.
 
Onder zijn recentere werken vinden we Correspondance, dat in 2007 werd begonnen en wordt beschouwd als een work in progress. Gilbert Fastenaekens maakt hierin opnames die overeenstemmen met oude ansichtkaarten van Brussel en stelt doorheen de evidente metamorfoses van het stedelijk weefsel de concepten van tijdelijkheid en nostalgie in vraag
 
De tentoonstelling overloopt negen van de voornaamste ensembles die tot op heden door de kunstenaar werden gecreëerd, door middel van afdrukken, installaties, uitgaves en video’s, waaronder die van 2011,Libre de ce monde, waarin de gefilmde personen de slappe lach krijgen
 
Commissaris van de tentoonstelling: Danielle Leenaerts
 
Gilbert Fastenaekens (1955) is professor aan de ERG in Brussel. Sinds de jaren ’80 heeft hij uitgebreid tentoongesteld in België en in het buitenland. Zijn werk werd veelvuldig gepubliceerd. Zijn werken zijn ook aanwezig is talloze collecties waaronder die van Frac Lorraine, Le Centre National des Arts Plastiques in Parijs en Fomu in Antwerpen. Gilbert Fastenaekens wordt vertegenwoordigd door de Galerie Les Filles du Calvaire in Parijs. 
 
Interview in het Frans met Gilbert Fastenaekens

 
De Nederlandstalige pers over "In Silence": Knack, Znor