Gaël Turine/Vu'

Praktische Info

Uren:

18.30 u

Tarieven:

3€/7€ Gecombineerd ticket met de tentoonstelling

Muzex

Wanneer je een concertticket koopt en 'slechts' 2€ extra betaalt, kan je diezelfde avond ook naar de lopende tentoonstelling gaan kijken!

U bent hier

08.10 - CONFERENTIE - "GRENSMUREN IN DE WERELD"

woensdag 08.10.14
Other location: 
Zaal : Witloof Bar

Het werk van Gaël Turine over de muur die India van Bangladesh scheidt, vormt de aanzet tot een denkoefening rond de wildgroei aan scheidingsmuren die deze afgelopen jaren worden opgetrokken. In een wereld die graag als geglobaliseerd en zonder grenzen wordt omschreven, zien we paradoxaal genoeg dat er in verschillende gebieden ter wereld grensmuren worden opgetrokken. Wat zijn de oorzaken en de gevolgen van dit verschijnsel?

Aansluitend op de tentoonstelling “De Muur en de Angst. India-Bangladesh” delen drie sprekers hun standpunt over dit vraagstuk in het kader van een conferentie georganiseerd door Amnesty International.

Michel Foucher, professor geografie aan de Université Lumière Lyon II, lid van het wetenschappelijk comité van de stichting Robert Schuman en auteur van L’obsession des frontières (2007), brengt een verhelderende analyse over dit geopolitieke probleem.

De volgende spreker op de conferentie is de directeur van de Franstalig-Belgische afdeling van Amnesty International, Philippe Hensmans. Hij gaat in op het vraagstuk van het respect voor de mensenrechten in de vaak gewelddadige en repressieve context van de grensmuren.

Tot slot brengt Gaël Turine, fotoreporter en lid van het agentschap Vu’, auteur van meerdere werken waaronder Avoir 20 ans à Kaboul (2005) en Voodoo (2010), ons een getuigenis over het dagelijks leven van de grensbewoners langs de muur die tussen India en Bangladesh werd opgetrokken.

Inlichtingen en reservaties bij Lauranne Winant, van maandag tot vrijdag, op 02/226.12.18 of op het adres expos.edu@botanique.be