Vingtième nuit (c) Arianne Foks, 2015-2017

Praktische Info

Uren:

Woensdag - Zondag, 12:00-20:00

Tarieven:

Gratis

Muzex

Wanneer je een concertticket koopt en 'slechts' 2€ extra betaalt, kan je diezelfde avond ook naar de lopende tentoonstelling gaan kijken!

U bent hier

ARIANNE FOKS - HOTEL MNEMOSYNE

donderdag 14.09.17 - zondag 15.10.17
Galerie

Arianne Foks werd door Mehdi-Georges Lahlou uitgenodigd om de Galerie van de Botanique in te nemen. Ze nodigt ons uit om rond te dwalen in de kronkels van haar productieve oeuvre.

 

De intuïtieve en haast organische benadering van de kunstenares ligt aan de oorsprong van een breed corpus dat zich net als een wortelstok ontwikkelt. We vinden daarin her en der bijeengesprokkelde tekeningen, collages, beelden die ze besmeert, ent of versnijdt. Het zijn fijne schetsen, indrukwekkende vlakke tinten van levende kleuren, plantaardige versieringen of delicate figuren die elkaar afwisselen in een vrolijke opeenstapeling. Haar ogenschijnlijk ongebreidelde productie is echter onderworpen aan strikte archiveringsvoorschriften waarvan de eindeloze variabelen de regels ervan geregeld wijzigen.

Alle werken die als voltooid worden beschouwd, maar ook alle onbruikbare werken worden hier bewaard. Van zodra een nieuwe tentoonstelling opduikt, kunnen deze worden onthuld en omgewisseld.

Elke tentoonstelling is immers een kans om niet eerder vertoonde werken te realiseren, maar ook om oudere werken te doen herleven. Op die manier wordt dit hele wereldje nieuw leven ingeblazen door de kunstenares, die nieuwe verhoudingen schept tussen haar werken, volgens een kosmogonie die haar eigen is.

Hotel Mnemosyne vormt een intieme en gevoelige plek waarin elk element, in zijn individuele broosheid, deel uitmaakt van een globaal systeem dat onophoudelijk opnieuw wordt uitgevonden en samengesteld, om een steeds nieuw taalgebruik te laten opduiken.

Met deze titel, die verwijst naar het beroemde werk van de kunsthistoricus Aby Warburg, voedt Arianne Foks een heel persoonlijke cartografie die bij de bezoekers de indruk wekt van een enkele, grote installatie. Men evolueert er van weerklank naar weerklank, naargelang haar visuele associaties en hun golvende trillingen.

 

Arianne Foks (1982, woont en werkt in Parijs) is een plastisch kunstenares en haar benadering omvat verschillende vormen, waaronder de performance. Van tijd tot tijd draagt ze ook de pet van curator.

 

Verschillende persoonlijke en collectieve tentoonstellingen zijn aan haar gewijd in Europa, meer bepaald in Brussel en in Frankrijk, maar ook in de Verenigde Staten.