BASTIAAN VAN AARLE - "MOVING MOUNTAINS"

Praktische Info

Tarieven:

Gratis toegang !

Muzex

Wanneer je een concertticket koopt en 'slechts' 2€ extra betaalt, kan je diezelfde avond ook naar de lopende tentoonstelling gaan kijken!

U bent hier

BASTIAAN VAN AARLE - "MOVING MOUNTAINS"

woensdag 05.06.19
Serres

Doorheen de kunstgeschiedenis zijn bergen een wederkerend thema. Op Middeleeuwse schilderijen dienen ze veelal als achtergronddecoratie bij portretten. In de romantiek treedt de berg uit de achtergrond. Kunstenaars verheffen het soms tot hoofdthema van hun schilderij. Ze verbeeldden de ongerepte Natuur die de mens overstijgt. Een van de meest befaamde schilderijen is ongetwijfeld Der Wanderer über dem Nebelmeer(1818) van Caspar David Friedrich. De berg dient hier als panoramisch punt van waar de mens melancholisch kan mijmeren. En hoewel de berg op de voorgrond treedt, vormt de Natuur een passief decor waarop de mens zijn verlangens en gedachten projecteert.

In Moving Mountains neemt van Aarle uitdrukkelijk afstand van deze antropocentrische benadering. De berg is hier niet langer een stukje decor of passief object maar een actieve entiteit die zelf beweegt. Deze beweging is zichtbaar dankzij de kleuren. Het licht is dan wel een constante parameter, door de draaiing van de planeet wordt het mogelijk de verandering in licht te registreren. De kleuren markeren op die manier de verplaatsing van de berg. Van Aarle neemt talloze posities in maar net zozeer neemt de berg talloze posities in ten op zichten van de camera.

Moving Mountains verbeeldt niet alleen de beweging van de berg doorheen tijd en ruimte maar laat ons ook zien hoe de harde grens tussen mens en omgeving vandaag steeds ongeloofwaardiger blijkt. Van Aarle heeft een specifieke interesse in erosie, aftakeling, slijtage. Kortom, in afzonderlijke processen die de mythe van het statische geheel (de berg) ondermijnen. De fotograaf is hier niet langer iemand die een stukje werkelijkheid kadert of bevriest. De werkelijkheid is in deze beelden in beweging. Met Moving Mountains stelt Van Aarle de verhouding in vraag tussen het statische fotografische object en deze natuurlijke dynamische processen. 

 

Tekst door Bob Vanden Broeck 

 

 

 

© Bastiaan Van Aarle, Serie Moving Mountains