Speaking in Tongues © La Grotte

Praktische Info

Uren:

Van woensdag tot zondag - 12:00 tot 20:00

Tarieven:

Vrije toegang

Muzex

Wanneer je een concertticket koopt en 'slechts' 2€ extra betaalt, kan je diezelfde avond ook naar de lopende tentoonstelling gaan kijken!

U bent hier

La Grotte - Speaking in Tongues

donderdag 03.12.15 - zondag 03.01.16
Galerie

OPENINGSUREN FEESTDAGEN OPEN 24.12.15 > 12.00-16.00 en 31.12.15 > 12.00-18.00  - GESLOTEN op 25.12.15 en op 01.01.16 

 

Dit collectief met zijn onwaarschijnlijke naam verenigt zes jonge fotografen die afstudeerden aan Le 75 in Brussel. Binnen hun individuele benadering verdedigen Bertrand Cavalier, Lucie Dufour, Maud Faivre, Sara Gonzalez, Massao Mascaro en Gilles Ribero een auteursfotografie, op de snijlijn tussen documentaire en plastische fotografie. La Grotte verwijst voor hen naar de donkere kamer van de fotograaf en vormt een impliciete referentie naar de beweging waarbij de fotograaf buiten het licht gaat vatten en mee naar binnen neemt om het op papier over te brengen. De keuze van deze metafoor om hen te vertegenwoordigen, lag dus voor de hand.

De uitdrukking “speaking in tongues”,  duidt het gebruik – doorgaans onbewust of automatisch – aan van een onbekende taal, gecreëerd op basis van vertrouwde klanken. Deze titel, met een bijbels accent, verwijst naar de wijze waarop zij hun groepswerk zien in dit nieuwe project. Speaking in Tongues wordt namelijk opgevat als een vrije ruimte waaruit elk lid zijn eigen beeldcorpus haalt en zich door het contact met anderen nieuwe lezingen veroorlooft van zijn eigen werk. De beelden worden uit hun oorspronkelijke context gehaald en vormen het uitgangspunt voor een gemeenschappelijke uitdrukking die onvermoede betekenissen tussen hen doet ontstaan. Hoewel de afzonderlijke benaderingen en gevoeligheden worden behouden, doet La Grotte de notie van ‘auteur’ teniet en streeft ze door middel van visuele associaties naar de opbouw van een nieuwe taal.

Sprongsgewijs doorlopen we landschappen, intimistische portretten of inheemse beelden, in een intelligente en smakelijke opeenvolging. De aanpak is de ene keer scherp en ruw, de andere keer haast wetenschappelijk precies, en raakt soms ook aan de beeldende abstractie. Het geheel is meerduidig zonder ooit in de wanorde af te glijden, en komt tot uiting via een sterk poëtische prisma.

La Grotte is oorspronkelijk ontstaan als een uitgeverij, en werd in 2012 een collectief dat de werken van Bertrand Cavalier, Lucie Dufour, Sara Gonzalez, Massao Mascaro en Gilles Ribero verenigt. In 2014 sloot Maud Faivre zich aan.

Parallel met het traject en de tentoonstellingen van alle leden heeft het collectief tentoongesteld bij MJ Le Gué (Brussel, 2013), in het cultuurcentrum van Louvain-La-Neuve met het project Lucie (2014). Hun werk werd ook geprojecteerd bij Dehors, Contemporary Art Window (Bruxelles, 2015) in samenwerking met Septembre Tiberghien, op uitnodiging van Amélie de Brouwer en Damien De Lepeleire, en ze kregen een residentie in het centrum Destelheide, gewijd aan de jeugd, de kunst en de creatie (Dworp, 2015).

Speaking in Tongues is ook een boekproject, in samenwerking met de Duitse graficus Björn Schmidt, dat momenteel wordt voorbereid.