Mario Benjamin : een residentie en een tentoonstelling

Praktische Info

Uren:

Van woensdag tot zondag van 12:00 tot 20:00

Tarieven:

Unieke bezoekprijs van 3 euro !

Muzex

Wanneer je een concertticket koopt en 'slechts' 2€ extra betaalt, kan je diezelfde avond ook naar de lopende tentoonstelling gaan kijken!

U bent hier

Mario Benjamin : een residentie en een tentoonstelling

woensdag 15.09.10 - zondag 17.10.10
Museum

Dit jaar kent de afdeling tentoonstellingen van de Botanique een nieuwigheid: in het Museum wordt een kunstenaarsresidentie aangeboden.

Voor dit nieuwe experiment viel de keuze op de kunstenaar Mario Benjamin. Deze Haïtiaanse plastische kunstenaar, geboren in 1964, nam deel aan talloze tentoonstellingen en evenementen waaronder die van het Institut Français van Haïti in Port-au-Prince in 2006, de 52ste Biënnale van Venetië in 2007 en ook Dak’art in Senegal in datzelfde jaar, waar zijn aanwezigheid fel opgemerkt werd….

Deze residentie vervangt de collectieve tentoonstelling van hedendaagse Haïtiaanse kunst die op dezelfde datum was voorzien in het kader van het Festival “Ewa Ayiti” als eerbetoon aan de Haïtiaanse cultuur. Deze tentoonstelling moest worden uitgesteld omwille van de aardbeving en de zware nasleep ervan. Op initiatief van Wallonie-Bruxelles International (voorheen CGRI) en het Centre Culturel du Brabant Wallon, wilde het Festival “Ewa Ayiti” (“Voorwaarts Haïti”) in september en oktober 2010 - vooral in de Franse Gemeenschap - hulde brengen aan de Haïtiaanse artistieke creatie. Die is al lang bekend en erkend om haar originaliteit, haar levendigheid, haar kleuren, haar zeer bijzondere kwaliteiten binnen de uiteenlopende disciplines.

Mario Benjamin, koploper van de hedendaagse Haïtiaanse kunst
Mario Benjamin is een autodidactisch kunstenaar die vooral bekend staat om zijn realistische tekeningen en fotoportretten. Zijn werk evolueert van het realisme naar de abstractie, van de fotografie en de performance naar de installatie, de notie van ruimte. Hij schept een omgeving op mensenmaat, waar de toeschouwer doorheen het werk wandelt en er fysiek voeling mee krijgt. Een beeldende atmosfeer die vervolgens met de emoties en met het lichaam wordt aangevoeld.
Deze kunstenaar beschikt over een rijk plastisch vocabularium, over een eigen universum, en bedenkt ontroerende installaties. Deze residentie van een maand is dan ook een hele eer voor de Botanique. Het is de bedoeling een uniek werk te creëren, in situ en eigen aan de locatie. Het publiek kan het werk dat op die manier wordt gecreëerd, een maand lang tijdens de tentoonstelling bewonderen: van 15 september tot 17 oktober 2010.

Deze tentoonstelling volgt meteen na de residentie en benadert het tentoonstellingsconcept op een heel andere manier: niet “sleutel-op-de-deur”, maar wel bedacht voor en door de locatie. Het is voor de Botanique een uniek experiment om de bedenker van het werk ter plaatse te hebben, en het is ook een voorrecht om een plastisch en concreet werk voor te stellen dat werd bedacht voor en door de locatie!

Van 16 september tot 17 oktober, een tentoonstelling van één maand, om kennis te maken met het werk en de tentoonstellingsruimte te herontdekken.

 

www.mariobenjamin.net