REG Marcel Berlanger. Gast : Jonathan De Winter

Praktische Info

Uren:

Van woensdag tot zondag van 12:00 tot 20:00

Tarieven:

5€ : normal prijs

4€ : senioren, studenten, groepen, JAP

3€ : Bota'Carte, schoolgroepen, werklozen

2€ : Muzex

Gratis :kinderen jonger dan 12 jaar (zonder groep), inwoners van Sint-Joost-ten-Node (enkel op Zondag)

Muzex

Wanneer je een concertticket koopt en 'slechts' 2€ extra betaalt, kan je diezelfde avond ook naar de lopende tentoonstelling gaan kijken!

U bent hier

REG Marcel Berlanger. Gast : Jonathan De Winter

woensdag 29.02.12 - zondag 22.04.12
Museum

Tegen de achtergrond van de hedendaagse schilderkunst is Marcel Berlanger zeker een van de meest overtuigende Belgische schilders van zijn generatie. Zijn werk put uit een brede kennis van de kunstgeschiedenis en uit denkoefeningen rond schilderkunst. Hij stelt niet alleen de beperkingen van het door hem gekozen medium in vraag, maar meer in het algemeen ook de macht van de beelden en hun illusionistische karakter.

Omdat zijn werken schommelen tussen hyperrealisme en abstractie, zaaien ze twijfel in onze perceptieve gewoontes. Door ze op vrij gewelddadige wijze te bekliederen met verfsprays, door ze te versnijden, of door ze te doorzeven, doorbreekt Marcel Berlanger de illusie van diepgang in zijn beelden, lost hij het onderwerp ervan op en brengt hij een echte de-figuratie tot stand.

Zijn schilderinstallaties bieden talloze gezichtspunten dankzij een grondig bestudeerd gebruik van het licht. Of het nu gaat om natuurlijk licht dan wel om kunstlicht, de kunstenaar is gefascineerd door de visuele effecten die het genereert. Via een uitgekiend spel zorgt hij ervoor dat het licht integraal deel wordt van zijn werk. Dragers in doorschijnende glasvezel, gaten die in het werk zelf geboord zijn, of verlichting die hij ontleende aan het theater of zelfs aan reclameborden: alle brengen ze een resonantie tot stand tussen zijn schilderwerken en de ruimte waarin ze onderdak vinden, en alle zorgen ze ervoor dat onze perceptie verstoord wordt.

Marcel Berlanger vindt vooral inspiratie in botanische of geologische werken, en maakt de woestijn tot centraal thema van deze tentoonstelling. De REG, waaraan de naam ontleend werd, verwijst namelijk naar een rotswoestijn die bijzonder onherbergzaam is. De belangstelling van de kunstenaar voor droge landschappen schuilt niet enkel in hun vormelijke kwaliteiten, maar ook in hun suggestieve kracht. Zo beelden de cactussen en andere soorten uit deze droge gebieden op metaforische wijze de extreme levensomstandigheden af.
De REG verwijst voor de kunstenaar zowel naar een geestestoestand als een materiële werkelijkheid, en vormt het – paradoxaal vruchtbare – vertrekpunt voor een reeks werken die verwijzen naar tegelijk mentale en concrete beelden.

Marcel Berlanger is geboren in 1965. Hij woont en werkt in Brussel, waar hij schilderkunst doceert aan de Ecole de Recherche Graphique. Hij werkt vooral samen met de galerie In Situ en de galerie Rodolphe Janssen, en neemt deel aan talloze nationale en internationale tentoonstellingen, solo of collectief, waaronder En piste in het Centre d’art contemporain van het domein van Chamarande; Fig. Paintings in de Comète in Luik in 2011; Glaukopos in het Museum van Bommel van Dam in Venlo (Nederland) in 2008 of Tore in Wiels in het kader van het Kunstenfestivaldesarts in Brussel in 2007.
In samenwerking met zijn zus Françoise Berlanger heeft hij ook deelgenomen aan theater- en performanceprojecten zoals Penthesilea in 2006.

In het kader van zijn tentoonstelling in de Botanique nodigt Marcel Berlanger Jonathan De Winter uit om een op zijn minst verbazingwekkende werk in de ruimte van het Museum in te passen.

Deze jonge Luikse kunstenaar kruist explosieve genres. Sinds hij onlangs afstudeerde aan de ERG, heeft Jonathan De Winter zich voorgenomen een muzikale dimensie in te bouwen in zijn plastisch onderzoek.
Getuige daarvan Incorporation, de naam van de eerste installatie die hij in die geest verwezenlijkte in 2007. Voor de kunstenaar vormt dit de aanzet voor een reeks intuïtieve onderzoeksprojecten rond de fusie tussen de twee disciplines. Een gewaagde gok die hij neemt met volstrekte rock’n’roll energie.

Zonder de schilderkunst – de discipline waarin hij initieel werd opgeleid – volledig op te geven, heeft Jonathan De Winter zich gericht op het driedimensionale karakter van recyclagematerialen. Banden, golfplaten, karton en ander afval verlenen een brute esthetiek aan zijn installaties, die rechtstreeks lijkt te zijn overgeërfd van Kurt Schwitters. Zijn structuren zijn opgevat als echt autonome beelden. Ze zien er soms banaal uit en zijn bovenal ontworpen om te worden ingenomen door woeste geluidsperformances.

De muzikanten die het spel meespelen, doen dat in nooit eerder gezien omstandigheden van isolement en promiscuïteit, vaak beschut tegen de blikken, terwijl het publiek buiten de meervoudige ervaring beleeft van een beeld dat niet alleen te bekijken, maar ook te beluisteren valt. Door contrasterende beelden op te roepen, wekt het ontstaan van een creatieve en spontane activiteit in zo’n beperkte en ongewone ruimte steeds de verbazing op.

Jonathan De Winter studeerde in 2007 af aan de Ecole de Recherche Graphique – Master in beeldhouwen – na een bachelor in schilderkunst aan Saint-Luc De Liège. Hij nam deel aan verschillende tentoonstellingen in Brussel en in het buitenland, meer bepaald onder het curatorschap van Joëlle Tuerlinckx, Juan d’Outremont, Koen Theys of de curatorengroep Komplot. Een greep hieruit : BIJECTIVE HARDER THAN IT LOOKS, in het centrum voor hedendaagse kunst Georges Pompidou van Cajarc, in 2008; Digitalis off Shore in Brussel; Y The Black Yssu, in Ystads, Zweden; en HARDE KLONTJES – Quelqu’un ramasse l’arme du crime, in de galerie Sébastien Ricou in Brussel, …

 

WORKSHOP

 

De werken van Marcel Berlanger schommelen tussen hyperrealisme en abstractie. Met behulp van verschillende procedés ontleedt hij het onderwerp van zijn schilderwerken en brengt hij echte de-figuraties tot stand.

Na een interactief bezoek aan de tentoonstelling nodigen onze animatoren u uit voor een creatieve ervaring op de snijlijn tussen figuratieve kunst en abstractie.

Via de kenmerkende technieken van de kunstenaar, zoals het vierkanten maken en het versnijden, neemt u deel aan een echte metamorfose van de beelden.

 

RONDLEIDING

Volg onze gidsen en ontdek het buitengewone oeuvre van Marcel Berlanger, een gerenommeerde Belgische plastisch kunstenaar.

Onze rondleidingen zijn afgestemd op de leeftijd en ervaring van de deelnemers.

 

INTERACTIEVE ZONDAGEN

Op sommige zondagen stelt de Botanique u voor om in het kader van de tentoonstelling Marcel Berlanger. REG met het gezin, met vrienden of individueel deel te nemen aan de bezoeken en workshops die in het Museum worden georganiseerd door onze gidsen en animatoren.

 

 

ONTMOETING OP ZONDAG 

Kom op zondag 25 maart uitzonderlijk REG ontdekken in het gezelschap van de kunstenaar.

Marcel Berlanger heeft het genoegen u van 15u tot 18u te verwelkomen om te antwoorden op al uw vragen.

Een niet te missen kans om het werk van een buitengewone Belgische plastisch kunstenaar te ontdekken of herontdekken.

 

MUSEUM NIGHT FEVER

Op 3 maart 2012 van 19u30 tot 01u

Naar aanleiding van de Museum Night Feveren in samenwerking met het Koning Boudewijncollege biedt de Botanique u een kleurrijke avond aan. (zie pagina 14)

 

Museum Night Fever

Art Brussels