© Vincent Glowinski

Praktische Info

Uren:

Woensdag tot zondag - 12:00 tot 20:00

Tarieven:

5,50€: volle prijs           

4,50€: senioren, studenten, groepen, JAP      

3,50€: Bota’Carte, schoolgroepen, werkzoekenden

Gratis op zondag:

- voor de inwoners van Sint-Joost op vertoon van identiteitskaart 

- voor kinderen -12 jaar, vergezeld door een volwassenen (geen groepen) 

Muzex

Wanneer je een concertticket koopt en 'slechts' 2€ extra betaalt, kan je diezelfde avond ook naar de lopende tentoonstelling gaan kijken!

U bent hier

Vincent Glowinski - Mater Museum

donderdag 25.02.16 - zondag 17.04.16
Museum

Kunstwerken van Vincent Glowinski en Agnès Debizet.

 

Nadat hij met een monumentaal schilderwerk zijn stempel drukte op het uitzicht van de Botanique, maakt Vincent Glowinski (aka Bonom) zich dit jaar meester van het Museum met een stoet fascinerende schepsels, afkomstig uit een andere tijd.

De kunstenaar heeft al enkele jaren een bijzondere, terugkerende band met de Botanique. Het begon met de installatie van een van zijn reusachtige skeletten in het Grand Salon naar aanleiding van het festival van de Nachten 2012, en, meteen daarna, de schildering van een wild bos op de muren van de Rotonde, die zich twee jaar later uitbreidt in de hele serres.

Met Mater Museum verandert Vincent Glowinski het Museum in een gebied voor binnenhuisarcheologie. Zijn beenderen, fossielen en andere primitieve vormen, die uit een museum voor natuurwetenschappen lijken te zijn ontsnapt, stellen het begrip ‘oorsprong’ in vraag. Op heel natuurlijke wijze keert hij terug naar zijn eigen oorsprong door de moederfiguur te aanroepen. De werken van zijn moeder, Agnès Debizet, vermengen zich met zijn eigen beelden, in een onderdompelende en verwarrende enscenering.

De tentoonstelling wordt zo het toneel van een ouder-kindverhouding waarin ongewone voorwerpen, prehistorische overblijfselen, sporen en herinneringen zich opstapelen en zich verstrengelen.

Aanvankelijk stond de kunstenaar bekend onder zijn alias Bonom, een briljante street artist waarvan talloze gevels in Brussel, et niet de eerste de beste, nog de sporen dragen. Vervolgens trad hij beetje bij beetje uit de anonimiteit en is het actiegebied van Vincent Glowinski aanzienlijk uitgebreid. Officiële bestellingen, beelden, performances, dans, … Deze zeer productieve en veelzijdige kunstenaar is zowel te zien op de muren van Mons 2015 als op de planken van het Théâtre National.

Hij was onder andere te zien op de tentoonstelling van het Musée d’Ixelles in 2011, gewijd aan de Brusselse street art. In 2013 wijdde het ISELP de tentoonstelling Le singe boîteux aan het hem en zijn acoliet, de fotograaf Ian Dykmans. Zijn light painting-performances, Human brush en Méduses, in samenwerking met de IT-ontwikkelaar en kunstenaar Jean-François Roversi, worden regelmatig vertoond in België en in het buitenland.

De tentoonstelling Mater Museum, een productie van de Botanique, wordt ook begeleid door een gelijknamig werk, uitgegeven door CFC, met foto’s van Mario Brenta.

 

Het Théâtre National programmeert Vincent Glowinski's MEDUSES van 12 tot en met 17 april.

Hij zal ook deelnemen aan het XS Festival van 17 tot en met 19 maart.
 
 
 
 
 

In samenwerking met Entropie Productions.