Wunderkammer, hedendaags curiositeitenkabinet

Praktische Info

Uren:

Van woensdag tot zondag van 12:00 tot 20:00

Tarieven:

5 € : normale prijs

4 € : senioren, studenten, groepen, JAP 

3 € : Bota'Carte, schoolgroepen, werklozen

2 € : Muzex

Gratis :kinderen jonger dan 12 jaar (zonder groep), inwoners van Sint-Joost-ten-Node (enkel op Zondag)

Muzex

Wanneer je een concertticket koopt en 'slechts' 2€ extra betaalt, kan je diezelfde avond ook naar de lopende tentoonstelling gaan kijken!

U bent hier

Wunderkammer, hedendaags curiositeitenkabinet

woensdag 07.12.11 - zondag 29.01.12
Museum

Curator van de tentoonstelling : Antonio Nardone

De Wunderkammern – of curiositeitenkabinetten – die tijdens de Renaissance in Europa zijn opgedoken, liggen aan de grondslag van de musea voor kunst- en natuurgeschiedenis. Het waren echte verzamelaarskamers, en men vond er allerhande curiositeiten, met een uitgesproken voorkeur voor het vreemde en het ongeziene. Er werden meer bepaald kunstwerken, antieke of symbolische voorwerpen voorgesteld, maar ook voorwerpen uit de natuurgeschiedenis zoals opgezette dieren, zeldzame insecten of geraamtes. Ze gingen hand in hand met de grote universele classificeringsprojecten waar de humanisten uit die periode zo dol op waren. Vaak werden geïllustreerde catalogi uitgegeven met een inventaris van deze op zijn zachtst gezegd gevarieerde collecties. Daardoor kon de inhoud ervan verspreid worden bij geleerden in heel Europa.

Deze curiositeitenkabinetten waren dan wel doordrongen van volkslegendes en bijgeloof – men vond er immers maar al te vaak sporen van mythische dieren zoals drakenbloed of hoorns van de eenhoorn –, maar ze speelden wel een fundamentele rol in de ontwikkeling van de moderne wetenschap. In de loop van de 19deeeuw raakten ze in onbruik en moesten ze plaats ruimen voor de officiële instellingen.

 

De tentoonstelling Wunderkammer, hedendaags curiositeitenkabinet brengt meer dan 20 plastische kunstenaars bijeen die in België werken. En ze hebben nog iets gemeen: via hun kunst scheppen ze denkbeeldige werelden.

Door hun werken samen te brengen in de Botanique wordt die bijzondere en mysterieuze sfeer van een curiositeitenkabinet uit de renaissance opgeroepen, steeds op de breuklijn tussen wetenschap en bijgeloof.

Voor de gelegenheid wordt het Museum van de Botanique omgevormd tot een onherkenbare plek.

In dit parcours, dat veel weg heeft van een initiatie, krijgt de bezoeker de kans om een Wunderkammer – letterlijk ‘wonderkamer’ – met uitgesproken hedendaagse accenten te ontdekken.

Daartoe hebben de kunstenaars zich met veel plezier geleend tot een stijloefening, waarbij ze afstappen van de verfijnde ruimtes waarin hun werken traditioneel worden gevaloriseerd, en kiezen ze voor een scenografie van opeenstapelingen, geïnspireerd door de kabinetten uit vervlogen tijden.

 

Pascal Bernier, Ulrike Bolenz, Charley Case, Eric Croes, Wim Delvoye, Laurence Dervaux, Yves Dethier en Olivia Droeshaut, Jacques Dujardin, Jan Fabre, Alessandro Filippini, Manu Geerinck, Roberto Kusterle, Alexandra Leyre Mein, Jean-Luc Moerman, Michel Mouffe, Vincent Solheid, William Sweetlove, Bénédicte van Caloen, Patrick van Roy, Sofi van Saltbommel nemen deel aan deze ongeziene ervaring.

 

 

Activiteiten in de kantlijn

 

In de kantlijn van de tentoonstelling Wunderkammer. Hedendaags Curiositeitenkabinet biedt de Botanique verschillende activiteiten aan.

 

WorkshopCurieux chassés croisés (“Vreemde plaatswissels”) (Fr.)

Duur: 1u30                 Min. 10 deelnemers - max. 20          Van 6 tot 13 jaar                    Taal: Fr.

 

Doelstelling:artistiek ontwaken. Het plastische vocabularium verkennen en verrijken door verschillende artistieke technieken uit te proberen.

Na een interactief bezoek aan de tentoonstelling tracht de workshop een collectief, hybride en ongewoon werk te creëren. Een vreemd en samengesteld wezen, tegelijk menselijk, dierlijk en plantaardig, krijgt vorm op het papier dat van hand tot hand, van verbeelding tot verbeelding gaat.

In de loop van deze ludieke workshop wordt u ingewijd in en raakt u vertrouwd met verschillende artistieke technieken, waarbij u toch door het toeval verrast wordt.

Tarief:

6€ / persoon (groep -26 jaar)

10€ / persoon (volwassenengroep)

 

Visite entre mythes et légendes (“Een bezoek tussen mythe en legende”) (Fr.)

Duur: 1u30                 Min. 10 deelnemers - max. 20          Van 14 tot 18 jaar                  Taal: Fr.

Doelstelling: de verbeeldingstimuleren en ontwikkelen tijdens een actief bezoek aan de tentoonstelling.

 

De collectievetentoonstelling Wunderkammer. Hedendaags Curiositeitenkabinet is opgezet als een echte wonderkamer en vloeit voort uit een welomlijnd uitgangspunt: hedendaagse werken voorstellen vanuit een eigenzinnig en mysterieus standpunt.

Tijdens een interactief bezoek aan de tentoonstelling krijgt u de kans om de voorgestelde werken te herinterpreteren. Vreemde schepsels, geraamtes en andere bizarre zaken komen tot leven in uw verbeeldingswereld om hun verhaal, uw verhaal terug te vinden! In het kader van deze workshop kan u zich onderdompelen in de tentoonstelling en collectief uw talent als vertellers en detectives aanscherpen!

Tarief:

6€ / persoon (groep -26 jaar)

10€ / persoon (volwassenengroep)

 

Rondleiding (Fr.) 

Duur: 1u30                 maximum 20 personen          Vanaf 6 jaar               Taal: Fr.

Een rondleiding waarin verschillende thema’s worden aangesneden:

-          Het curiositeitenkabinet, de voorloper van het museum

-          Het hedendaags kabinet, het concept van de tentoonstelling

-          De notie van hedendaagse kunst

-          De kunstenaars en hun werken

Tarief:

55€ + toegang tot de tentoonstelling (groep – 26 jaar)

65€ + toegang tot de tentoonstelling (volwassenengroep)

 

Interactieve zondagen (Fr.)

Op bepaalde zondagen stelt de Botanique, in het kader van de tentoonstelling Wunderkammer. Hedendaags Curiositeitenkabinet u voor om met het gezin, onder vrienden of individueel deel te nemen aan de bezoeken en workshops die in het Museum georganiseerd worden, in het gezelschap van onze gidsen en animatoren.

1)      Op zondag 18 december en 15 januari om 15u:

Workshop Curieux chassés croisés (“Vreemde plaatswissels”)

Duur: 1u30 – maximum 20 personen

2)      Op zondag 8 en 29 januari om 15u:

Rondleiding van de tentoonstelling

Duur: 1u30 – maximum 20 personen

 

Individueel tarief:

5€ + toegang tot de tentoonstelling

 

De afspraken met de Vzw Red:

De vzw Red / Laboratoire Pédagogique is een groep van leraren-onderzoekers. Hun werk ligt op de snijlijn tussen pedagogie en kunst, en hun hoofddoelstelling is de vrucht van hun onderzoek delen.

De vzw Red ligt aan de oorsprong van de geluidsomgeving van de tentoonstelling Wunderkammer. Hedendaags Curiositeitenkabinet, en biedt ons uitlopers van de tentoonstelling aan, een echt “Pedagogisch Boeket”. Een aanrader voor de nieuwsgierigen!

 

1.      La Chambre d’écoute (“De Luisterkamer”) (Fr.)

In de Luisterkamer wordt collectief tijd uitgetrokken om te luisteren naar een playlist opgebouwd rond het thema van het hedendaags curiositeitenkabinet. Uitgangspunt is de “geluidsomgeving” van de tentoonstelling analyseren.

Het gaat niet om een uitgekiende mix van experimentele muziek, maar eerder om een oordeelkundige keuze van stukken die dankzij hun teksten, hoesjes, titels of sfeer een geluidsmatige aanwezigheid schenken aan het geheel van de hedendaagse curiositeiten. Een voorproefje van het programma? De verfijnde pop van Donna Regina en Depeche Mode, een vocaal stuk van Benjamin Britten, de universele funkmuziek van Hardkandy, minimalistische techno van Pantha Du Prince…: een unieke luisterervaring!

Zaterdag 21/01 om 20u

Tarief:

3€ / persoon

7€ / persoon (ticket gecombineerd met de toegang tot de tentoonstelling)

 

2.      Le Cours modeste (“De bescheiden cursus”) (Fr.)

De “Bescheiden Cursus” zoals de groep van de vzw Red die heeft opgevat, is bovenal een ontmoeting tussen onderzoekers, liefhebbers en bezoekers.

Het adjectief “bescheiden” geeft aan dat het noch een cursus, noch een les, noch een conferentie is in de “frontale” betekenis van de term. Al 3 maanden buigt de groep zich over het thema van de tentoonstelling om hun onderzoek te delen met wie dat wenst en een intuïtieve benadering te bieden van het Curiositeitenkabinet.

Donderdag 19/01 om 20u

Tarief:

3€ / persoon

7€ / persoon (gecombineerd ticket “bescheiden cursus” + tentoonstelling)

 

Voor alle activiteiten: informatie en reserveren verplicht bij Lucie Duckerts-Antoine op 02/226.12.18 of per e-mail op het adres lucie.duckerts@botanique.be